Новини

«Мавка. Лісова пісня» став першим українським проектом, що братиме участь у європейському пітчингу повнометражних анімаційних фільмів CartoonMovie

12 січня 2017
«Мавка. Лісова пісня» став першим українським проектом, що братиме участь у європейському пітчингу повнометражних анімаційних фільмів CartoonMovie

Проект «Мавка. Лісова пісня» (студії Анімаград та FILM.UA Group) став першим українським анімаційним проектом, що подолав високу конкуренцію та був обраний оргкомітетом до участі у форумі Cartoon Movie.

Cartoon Movie  одна з найважливіших подій Європи для професіоналів анімаційної індустрії. 8-10 березня у Бордо (Франція) творча команда «Мавки»  продюсери Ірина Костюк, Анна Єлісєєва та Єгор Олесов, а також художник з костюмів фільму Ольга Навроцька  презентують проект учасникам Cartoon Movie  продюсерам, бродкастерам, дистриб’юторам та інвесторам з усього світу. 

«Для нас велика честь представляти перший український проект на такій впливовій міжнародній події, як Cartoon Movie. Тим більше, що «Мавка»  не просто мультфільм, а в певному сенсі – анімаційна екранізація аутентичної української культури, і тому вона гідна стати обличчям нової української анімації для всього світу. Ми дуже щасливі, що саме наша «Мавка» стане першим українським проектом, представленим на цьому форумі, адже це означає, що  оргкомітет високо оцінив наші наміри щодо поширення етнічного спадку нашої культури, потенціал нашого унікального персонажу та загалом мультфільму. Відбір до участі у пітчингу CartoonMovieнаше перше значне європейське «завоювання», наш перший крок до мети популяризувати українську культуру за кордоном»  розповідає продюсер проекту Ірина Костюк

У 2016 році Україна стала учасником програми Європейського Союзу в секторі культури та креативності «Креативна Європа». Це відкрило українським компаніям нові можливості та доступ до ряду престижних програм Європейського Союзу у сфері культури та медіа. Зокрема, для української анімаційної студії «Анімаград» це стало шансом подати проект «Мавка. Лісова пісня» на участь у форумі Cartoon Movie та відразу реалізувати цей шанс.

«Приємно, що підписана угода про долучення України до Програми ЄС «Креативна Європа» приносить перші реальні плоди для української культури, креативних індустрій та культурної дипломатії. Вважаємо, це стане хорошим поштовхом для розвитку українського ринку та співпраці з країнами Європи. Вітаємо анімаційний проект «Мавка»!,  коментує Ірина Вікирчак, керівник Національного бюро «Креативної Європи».

Форум Cartoon Movie проходить з 1999 року  це пітчинг та ко-продакшен форум, на якому щороку представляють близько 50 відібраних організаторами європейських повнометражних мультфільмів на різних стадіях готовності: концепт, розробка або виробництво. У 2017-му на Cartoon Movie представлятимуть 56 проектів, серед них вперше український проект  «Мавка. Лісова пісня» у категорії «концепт».

Cartoon Movie збирає близько тисячі провідних професіоналів з усього світу, яким упродовж 2-х днів на пітчінг-сесіях представляють найкращі європейські анімаційні проекти поточного року. За час існування Cartoon Movie 262 мультфільми отримали тут фінансування на загальну суму більше 1,8 мільярдів євро. Саме тут починали свій шлях до кінотеатрів деякі з найвідоміших у світі європейських мультфільмів: «Тріо з Бельвілля» (2003, премія Сезар, дві номінації на Оскар), «Кіт в Парижі» (2010, номінації на премії Оскар, Сезар), «Чіко і Рита» (2010, премія Гойя, номінація на Оскар), «Ернест і Селестіна» (2012, премія Сезар, номінація на Оскар), «Баранчик Шон» (2015, номінації на Оскар, Золотий Глобус, приз Британської кіноакадемії), «Життя цуккіні» (2016, номінація Каннського кінофестивалю) та інші.

«Для нашої студії і нашої країни вкрай важливо представляти свій продукт серед кращих євпропейських проектів. Це наша перша поява на такій широкій  професійній арені, і наш план  показати всю красу самобутніх українських образів, донести наш задум про поєднання сучасного і традиційного з нашої культури. Для цього ми ретельно готуємо не тільки саму презентацію проекту, а й певний перформанс під час перебігу форуму»  ділиться планами продюсер Анна Єлісєєва.

 

«Мавка. Лісова пісня»  повнометражний мультфільм української студії Анімаград (FILM.UA Group), який зараз знаходиться на стадії творчої розробки. Мультфільм створюють за мотивами однойменної п’єси Лесі Українки, а також на основі українських міфів та культурних традицій. Експерти провідних етнографічних інституцій  Кафедра фольклористики Київського національного університету ім. Т. Шевченка, Музей ім. Івана Гончара, Музей історії української моди  працюють у складі знімальної групи фільму над інтерпретацією українських міфів, легенд, звичаїв, обрядів та візуальної культури в унікальному анімаційному світі «Мавки». А до створення саундтреку вже долучились відомі у світі українські музиканти «ДахаБраха»  вже зараз ведеться робота над першим тизером мультфільму, який буде презентовано у лютому на кіноринку European Film Market під час Берлінського міжнародного кінофестивалю.

Мультфільм «Мавка. Лісова пісня» виграв 9-й конкурс Державного агентства України з питань кіно у вересні 2016 року й отримав державне фінансування у розмірі 30% від загального бюджету. Орієнтовна дата прем’єри «Мавка. Лісова пісня» в українських кінотеатрах  кінець 2018  початок 2019 року.

 

Інші новини