Новини

Перші кадри фільму «Мавка. Лісова пісня» підкорили європейську профаудиторію: на анімаційному форумі Cartoon Movie український проект став найбільш яскравою та обговорюваною подією.

14 березня 2017
Перші кадри фільму «Мавка. Лісова пісня» підкорили європейську профаудиторію: на анімаційному форумі Cartoon Movie український проект став найбільш яскравою та обговорюваною подією.

9 березня продюсери FILM.UA Group та Animagrad успішно провели перший міжнародний пітчинг проекту «Мавка. Лісова пісня» на найбільшому анімаційному форумі Європи Cartoon Movie (нагадаємо, Україна була представлена на ньому вперше). Головна задача, яку поставили перед собою продюсери, – привернути до фільму увагу потенційних європейських ко-продакшен партнерів, інвесторів, дистриб’юторів і бродкастерів – була вирішена. Цьому посприяв комплексний підхід до презентації проекту, який містив набагато більше, ніж безпосередньо пітч. Як наслідок, «Мавка. Лісова пісня» стала найяскравішою подією форуму й отримала потужний поштовх до розвитку. За результатами пітчингу вже почалися перемовини щодо ко-виробництва фільму, реліз якого планується в 2019 році.

До представлення проекту продюсери Ірина Костюк, Анна Єлісєєва, Єгор Олєсов, а також уся команда студії Animagrad готувалися декілька місяців: була зроблена детальна презентація, обрані для показу робочі матеріали мультфільму, проведена масштабна інформаційна робота з міжнародними учасниками пітчингу. Ще до його початку про проект «Мавка. Лісова пісня» знали усі відвідувачі Cartoon Movie в Бордо: головна героїня Мавка прикрасила березневу обкладинку американського видання Animation Magazine (офіційного партнера заходу), яке великим тиражом розповсюджувалося на форумі.

На самому пітчі продюсери також презентували робочі кадри тизеру під незабутню аутентичну музику, яку написав гурт «ДахаБраха» – після презентації на виході з зали глядачі вже наспівували мелодію. Також у Бордо була привезена лінійка сувенірів за мотивами фільму: блокноти, тимчасові татуювання, повторювані магічні візерунки на руках Мавки та лялька – герой фільму Котожабик, – найближчий друг і помічник Мавки. Яскравою була й сама делегація проекту: дизайнер Ольга Навроцька (художник з костюмів «Мавка. Лісова пісня») розробила образи, завдяки яким нашу делегацію було неможливо не помітити!

«У створенні наших нарядів для пітчингу я використовувала орнаменти та квіти, які були розроблені спеціально до фільму. Моя головна задача як художника з костюмів – показати нашу мальовничу культуру та її зв’язок з природою через образи головної героїні. Мавка – це душа лісу, давнє міфологічне створіння; і це – головна ідея», – каже Ольга Навроцька, художник з костюмів.

Все це перетворило пітч проекту в яскравий перформанс, і «Мавка. Лісова пісня» не просто привернула увагу важливих гравців анімаційної індустрії, але й справила потрібне позитивне враження. Після пітчу делегацію оточили дистриб’ютори, бродкастери та потенційні ко-продакшн партнери, які висловлювали свій захват побаченим матеріалом, концепцією проекту й емоційністю подачі.

«Ми завчасно розуміли, що цей пітчинг дуже важливий для нашої студії, адже перша поява «Мавки» на міжнародній сцені – це не тільки потенційне партнерство з європейськими компаніями, але й реноме проекту на ринку в наступні два роки, протягом яких буде проводитись робота над фільмом. А отже, і його доля на світових екранах. Україна – новий гравець у міжнародній анімації, і ми повинні були зробити все, щоб нас прийняли, запам’ятали та полюбили», – відмічає креативний продюсер проекту Анна Єлісєєва.

У традиційному для форуму анкетуванні багато з учасників назвали пітч «Мавки» найкращим з 50-ти проектів. Продюсери отримали фідбек від значних гравців анімаційного ринку, серед яких The Walt Disney Company (Germany, Switzerland & Austria), Annecy International Animated Film Festival, CANAL+, TF1 International, Super RTL та багато інших компаній. Усі вони відмітили потужність та унікальність головної героїні, високу якість візуальних матеріалів, величезний міжнародний потенціал проекту. Дистриб’ютор фінської компанії Cinemanse високо оцінила складність характеру Мавки й оригінальний погляд на міфологію, яка використовується у фільмі. А виконавчий продюсер компанії TeamTO, третьої за величиною анімаційної компанії Франції, віддала належне якості картинки відеоматеріалів, а також особливо відмітила сильний жіночий персонаж мультфільму й той факт, що в роботі над проектом задіяні продюсери та режисер жіночої статі. «Видно, що ви буквально живите своїм проектом», – прокоментувала представниця TeamTO.

«Ми вклали все своє серце в цей виступ, як вкладаємо його щоденно в кожний ескіз персонажів і світів, у кожне слово сценарію, у кожний майбутній кадр… І аудиторія це відчула. Вся та енергетика, яка закладена в наших давніх міфах і легендах, наших обрядах і фольклорній музиці, вся сила жіночого початку, що міститься в унікальному і неоднозначному персонажі Мавки (яка може бути одночасно як ніжно люблячою та вразливою, так і сильною й лютою «берегинею») – це наш код, він у крові. Й це торкає душу, й сльози навертаються не тільки в нас, як у творців, але й у всіх, до кого нам вдається це донести. Й мета наша – донести це до максимально широкої аудиторії. Тому що Мавка цього гідна», – коментує продюсер проекту Ірина Костюк.

Форум Cartoon Movie, у першу чергу, – це бізнес-майданчик, де беруть участь представники таких компаній, як CANAL+, France Televisions, Super RTL, The Walt Disney Company, Netherlands Film Fund, Screen Flanders, The Finnish Film Foundation, Kino Swiat, ARRI MEDIA, Celluloid Dreams, mk2 Films, Sola Media, TF1 International, Anima Festival, Creative Europe і представники ЗМІ з Screen International, Die Welt, Animationweek, France24 та інші. Тут учасники можуть особисто представити свої проекти та знайти міжнародних партнерів для ко-продакшена. Після пітчу продюсери проекту провели численні зустрічі з найбільшими компаніями, які продемонстрували зацікавленість Європи у фільмі та відмітили широкі можливості для монетизації. Попереду – перемовини, головна мета яких не тільки зібрати пропозиції та визначитися з партнером з ко-продукції, але й налагодити ефективну співпрацю з найкращими анімаційними компаніями Європи. Безперечно, в результаті пітчингу проект отримав суттєвий поштовх у розвитку.

«Ми щиро раді тому, що в рамках анімаційного івенту Cartoon Movie Україна змогла проявити себе на дуже високому професійному рівні, ні в чому не поступаючись більшості європейських колег. Найважливіше полягає в тому, що ми презентували проект, який відрізняється від інших своєю оригінальною (українською) історією, колосальною енергетикою головного персонажа та потужною етнологічною основою. Міжнародній аудиторії виявилися дуже близькими філософія та місія проекту, які підіймають, у тому числі, й питання захисту навколишнього середовища, важливість духовного сприйняття світу та інші загальнолюдські цінності. Я вдячний усій нашій команді за продуктивну творчу роботу та відмінну підготовку до заходу», – відмічає продюсер проекту Єгор Олєсов.

«Ко-продакшн з Європою – можливий. Люди відкриті та готові говорити про співпрацю. Стереотипи про те, що ми маленькі не недосвідчені – це дурниці. Завзято рухаємося вперед, – коментує Любов Крохмальна, керівник напрямку з розвитку міжнародного ко-продакшену компанії Media Resources Management, яка є організатором висунення проекту на пітчинги, а також займається його супроводом у процесі міжнародного ко-продакшена. - Проект отримав потужний поштовх до розвитку».

Довідка. «Мавка. Лісова пісня» – повнометражний мультфільм української студії Анімаград (FILM.UA Group), який зараз знаходиться на стадії творчої розробки. Мультфільм створюють за мотивами однойменної п’єси Лесі Українки, а також на основі українських міфів та культурних традицій. Експерти провідних етнографічних інституцій – Кафедра фольклористики Київського національного університету ім. Т. Шевченка, Музей ім. Івана Гончара, Музей історії української моди – працюють у складі знімальної групи фільму над інтерпретацією українських міфів, легенд, звичаїв, обрядів та візуальної культури в унікальному анімаційному світі «Мавки». Над саундтреком працюють відомі у світі українські музиканти «ДахаБраха».

Мультфільм «Мавка. Лісова пісня» виграв 9-й конкурс Державного агентства України з питань кіно у вересні 2016 року й отримав державне фінансування у розмірі 30% від загального бюджету. Орієнтовна дата прем’єри «Мавка. Лісова пісня» в українських кінотеатрах – кінець 2018 – початок 2019 року.

 

Інші новини