Новини

З ескізу до реальності: на кіностудії FILM.UA буде рости Верба Мавки

30 березня 2017
З ескізу до реальності: на кіностудії FILM.UA буде рости Верба Мавки

Магічна Верба, Серце Лісу, – це один з центральних образів повнометражного мультфільму «Мавка. Лісова пісня». Саме її від людських посягань оберігає головна героїня Мавка, саме за нею, як за унікальним скарбом, полює головний антагоніст фільму. Тепер Верба буде рости не тільки на заповітній галявині в мультфільмі, а й на території кіностудії FILM.UA.

«Вербу Мавки» і ще кілька молодих дерев висаджували вчора у Кінодеревні FILM.UA всією командою студії Animagrad, створюючи зв'язок між реальним і вигаданим світами.

«Події фільму починаються ранньою весною. Після довгого зимового сну пробуджується берегиня і душа Лісу Мавка, а разом з нею прокидається вся природа та чарівний Ліс. Розпочинається як новий виток в життєвому циклі, так і наша казкова історія. Тому ми й обрали для висадки «реальної» Верби Мавки перший по-справжньому весняний і сонячний день в цьому році. Розробка фільму підійшла до своєї активної фази, а разом з фільмом зростатимуть і наші верби», – каже продюсер проекту Ірина Костюк.

Сценаристи фільму придумали спеціальний обряд, який проводитимуть Лісові мешканці на галявині біля Верби, святкуючи прихід весни. Це буде сильно перекликатися із традицією співання веснянок у людському світі, в світі головного героя Лукаша.

«Мавка і Верба в нашому фільмі нерозривні, фактично вони – одне ціле. Крім того, згідно до української міфології, Верба є символом жіночої сили та енергії, такий зв'язок образу Мавки та образу Верби обов'язково буде читатися на рівні підтексту», – ділиться художниця з костюмів проекту Ольга Навроцька.

 

Візуально Верба в мультфільмі – це дуже незвичайне дерево, на ньому написані магічні знаки, а по суті – стародавні слов'янські руни. «Ми довго шукали цей образ. Адже ми вибудовуємо два світи, – ділиться деякими секретами творчого процесу Кріс Коскінен, арт-директор проекту, – світ людей і казковий світ, в якому живуть міфічні істоти і мешканці лісу. І світ лісу повинен втілювати щось чарівне, привабливе, що буде контрастувати з красою сільської місцевості».

Посадка верб – це також і реалізація ідей, закладених в самому фільмі, одна з яких – збереження природи та примноження її ресурсів. «За ідеєю режисера Саші Рубан, світ Лісу населятимуть рослини і тварини з Червоної книги України. І нам здається вкрай важливим за допомогою фільму привернути увагу до проблеми споживацького, ледве не варварського ставлення до української природи. Ми плануємо розпочати широку діяльність на захист і підтримку навколишнього середовища. Не кіно заради кіно, а кіно заради найбільш правильних речей і понять», – каже Анна Єлісєєва, креативний продюсер проекту.

До релізу проекту залишилось ще пару років – є час вирости деревам і реалізуватися найсміливішим ідеям.

Довідка. «Мавка. Лісова пісня» – повнометражний мультфільм української студії Animagrad (FILM.UA Group), який зараз знаходиться на стадії творчої розробки. Мультфільм створюють за мотивами однойменної п’єси Лесі Українки, а також на основі українських міфів та культурних традицій. Експерти провідних етнографічних інституцій – Кафедра фольклористики Київського національного університету ім. Т. Шевченка, Музей ім. Івана Гончара, Музей історії української моди – працюють у складі знімальної групи фільму над інтерпретацією українських міфів, легенд, звичаїв, обрядів та візуальної культури в унікальному анімаційному світі «Мавки». А до створення саундтреку вже долучились відомі у світі українські музиканти «ДахаБраха».

Мультфільм «Мавка. Лісова пісня» виграв 9-й конкурс Державного агентства України з питань кіно у вересні 2016 року й отримав державне фінансування у розмірі 30% від загального бюджету. Орієнтовна дата прем’єри «Мавка. Лісова пісня» в українських кінотеатрах – кінець 2018 – початок 2019 року.

Інші новини