Новини

Світле Воскресіння: FILM.UA Group та проект «Мавка. Лісова пісня» виступили партнерами в організації Пасхального святкування

11 квітня 2017
Світле Воскресіння: FILM.UA Group та проект «Мавка. Лісова пісня» виступили партнерами в організації Пасхального святкування

FILM.UA Group і студія Animagrad виступили партнерами в організації Пасхального свята, яке відбудеться 16 квітня на Старокиївській горі. Ініціатори акції – Національний центр народної культури «Музей Івана Гончара», експерти якого консультують творців мультфільму «Мавка. Лісова пісня», та Національний музей історії України.

Творці «Мавка. Лісова пісня», поряд з першоджерелом Лесі Українки «Лісова пісня», активно використовують у мультфільмі багатий автентичний матеріал – традиції, звичаї, обряди та символи української народної культури. Й узяли на себе місію пропагувати її не тільки засобами власне фільму, але й громадською діяльністю. Тому Пасха, як одне з найвизначніших свят, може стати вихідною точкою зближення з українським фольклором і традиційними цінностями для багатьох українців.

За думкою експертів, основним атрибутом традиційних розваг на Пасху є Гойдалка. Тому ми підтримали Музей Гончара з ідеєю побудувати Гойдалку спеціально до свята. Команда Animagrad прикрасить її стрічками, орнаментами та іншими атрибутами «в стилі Мавки» – запрошуємо кожного, від малого до старого, на ній погойдатися!

У давнині такі гойдалки ставили як у селах, так і в містах, а поблизу них розгорталися основні святкування та гуляння. Окрім очевидної розважальної функції, гойдалки несли в собі й ритуально-обрядове значення: очищення людини повітрям для покращення його фізичного та, звісно, духовного здоров’я.

Пасхальне свято проходитиме 16 квітня на 5 локаціях біля Національного музею історії України. Організаторами запланована велика кількість традиційних пасхальних розваг. Гості події будуть співати веснянки та гаївки, водити хороводи, для дітей заплановані веселі ігри й традиційні забави, а для всіх учасників – найсмачніші паски та українська народна музика у виконанні популярних фолк-груп.

Пасха – це сімейне свято. Приходьте зі своїми рідними та близькими, щоб долучитися до давньої культурної традиції, познайомитись із багатим українським фольклором і просто цікаво провести час. На пам’ять про цей день у вас залишаться найтепліші спогади та яскраві фотографії, які ми розташуємо в соціальних мережах студії Animagrad і проекту «Мавка. Лісова пісня».

Чекаємо на вас у цю неділю, з 13:00 до 17:00 на Старокиївській горі, навпроти Національного музею історії України, за адресою Володимирська, 2.

Довідка. «Мавка. Лісова пісня» – повнометражний мультфільм української студії Animagrad (FILM.UA Group), який зараз знаходиться на стадії творчої розробки. Мультфільм створюють за мотивами однойменної п’єси Лесі Українки, а також на основі українських міфів та культурних традицій. Експерти провідних етнографічних інституцій – Кафедра фольклористики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка, Музей ім. Івана Гончара, Музей історії української моди – працюють у складі знімальної групи фільму над інтерпретацією українських міфів, легенд, звичаїв, обрядів та візуальної культури в унікальному анімаційному світі «Мавки». Над саундтреком працюють відомі всьому світу музиканти «ДахаБраха». Мультфільм «Мавка. Лісова пісня» виграла 9-ий конкурс Державного агентства України з питань кіно у вересні 2016 року та отримав державне фінансування в розмірі 30% від загального бюджету. Орієнтовна дата прем’єри «Мавка. Лісова пісня» в українських кінотеатрах – кінець 2018 – початок 2019 року. 

Інші новини