Новини

Український мультфільм «Мавка. Лісова пісня» від студії Animagrad (FILM.UA) став одним з найуспішніших міжнародних релізів незалежної анімації 2023 року: що нового чекає на фанатів

16 листопада 2023
Український мультфільм «Мавка. Лісова пісня» від студії Animagrad (FILM.UA) став одним з найуспішніших міжнародних релізів незалежної анімації 2023 року: що нового чекає на фанатів

«Мавка. Лісова пісня» - перший український анімаційний фільм, який вийшов у надширокий світовий кінопрокат: мультфільм побачили на великих екранах в 148 країнах (прокат триває, віднедавна  стартувавши в Норвегії, Туреччині, низці країн Латинської Америки та в Словенії), а загальні касові збори сягнули позначки в понад $20 мільйонів.  Душа Лісу заговорила 32 мовами, а в Україні до створення «Всесвіту Мавки» долучилося щонайменше 30 національних брендів. Про кейс успіху анімаційного мультфільму продюсерка Ірина Костюк та СЕО ліцензійної агенції Nerd (FILM.UA Group) Тетяна Рубан поділилися зі спеціалістами на Cartoon Business 2023 - щорічному профільному заході для учасників європейского анімаційного ринку в межах спеціального запрошення організаторів, презентувавши ролик - мультимовний трейлер «Мавки» - у якому герої говорять різними мовами, а також поділилися планами щодо розширення «Всесвіту Мавки»

Ексклюзивно для гостей форуму Cartoon Business 2023 продюсерка анімаційного мультфільму Ірина Костюк та СЕО ліцензійної агенції Nerd Тетяна Рубан розповіли про нові плани розвитку «Всесвіту Мавки»: так, окрім створення анімаційного мультсеріалу у співпраці з французькою анімаційною студією TeamTo (про який вперше заговорили восени 2023 на Cartoon Forum у Тулузі), у планах - створення анімаційного сиквелу, а також ігрового повнометражного фільму для аудиторії 12+, де Мавка наблизиться до свого автентичного міфологічно-містичного образу. Також Ірина та Тетяна детально розібрали кейс успіху анімаційного фільму.

Ідея втілити одного з найвідоміших персонажів в українській міфології за допомогою універсальної мови анімації, зрозумілої і дітям, і дорослим, народилася ще в 2014 році. Тоді продюсери мультфільму зрозуміли, що українці потребують власних історій, адже зростав попит на контент вітчизняного виробництва - глядачі прагнули побачити на екранах національних героїв. Відтоді розпочався процес пошуку візуального стилю майбутнього анімаційного хіта, робота над адаптацією класичного твору Лесі Українки до сценарію сімейного мультфільму, і, власне, народження мультиплатформенного кросмедійного бренду «Всесвіт Мавки».

Перший концепт проєкту творці представили у 2017 році на Європейському Анімаційному Форумі Cartoon Movie у Бордо (Франція), де також презентували перший b2b тизер, що згодом завірусився в мережі, нині кількість його органічних переглядів на YouTube сягнула позначки в 56 млн. Після цього розпочався великий шлях Мавки до свого глядача. Складний процес виробництва пройшов випробування епідемією COVID-19, а фінальні стадії виробництва завершувались вже з початком повномасштабної війни. Та попри це мультфільм було здано у визначені міжнародними контрактами строки, а зустріч із глядачами відбулася навесні 2023 року, спочатку в Україні, а потім і в 148 країнах всім світом.

В Україні «Мавка» здобула безпрецедентний успіх, встановивши рекорд України серед національних фільмів за касовими зборами та кількістю проданих квитків за часів Незалежності. Також мультфільм став найуспішнішим анімаційним релізом в кінопрокаті України за усі часи, залишивши позаду всі  голлівудські анімаційні хіти від Disney, Pixar, Illumination Entertainment тощо.

 

Частка касових зборів «Мавки» в загальному національному прокаті протягом 10-ти місяців 2023 року складає 9%, у той же час частка касових зборів мультфільму серед всіх українських релізів 2023 року (10 місяців) становить 51%.

«Мавка» також займає 3-тю позицію серед усіх фільмів у прокаті за часів Незалежності України, її випереджають лише «Людина-павук: додому шляху немає» (2021) та «Аватар: Шлях води» (2022). Прокат анімаційної стрічки триває вже 38 тижнів, крім того вже відбувся реліз на діджитал платформі (ексклюзивно на SWEET.TV).


Одним із ключових напрямків популяризації «Всесвіту Мавки» в Україні стала широка ліцензійна кампанія, до якої команда ліцензійної агенції Nerd на чолі з СЕО Тетяною Рубан залучили десятки національних брендів. Частина колаборацій була реалізована ще на етапах продакшену та постпродакшену, що дозволило бренду Мавки бути в центрі уваги протягом тривалого часу. Наразі Всесвіт Мавки налічує понад 30 колаборацій з більш ніж 350+ найменувань товарів у різних категоріях: ювелірні вироби, снеки, б'юті-засоби, одяг, іграшки, книги, аксесуари, прикраси для дому, приладдя для навчання та творчості дітей тощо. До початку і протягом релізу Мавку можна побачити всюди - у магазинах, на рекламних бордах та фасадах, у кавʼярнях та в дизайні оформлення торгових просторів, у шоу та розважальних програмах («Мавка.Шоу», що обʼїздив туром 20 міст України,  «Резиденція Мавки» на ВДНГ в Києві тощо).

У міжнародному прокаті «Мавка» досягла не менш вражаючих результатів майже в кожній країні, де була представлена в прокаті, ставши одним із найуспішніших незалежних анімаційних проєктів у 2023 році. У Франції за зборами першого дня прокату мультфільм посів першу позицію серед всіх прем’єрних релізів, другу - за результатами стартового вікенду в національному французькому прокаті та опинився серед топ-5 найкасовіших фільмів прем'єрного тижня. В Італії «Мавка» стала п’ятим найкасовішим анімаційним фільмом 2023 року, провівши п’ять тижнів у топ-3. Португалія стала свідком виняткового кейсу - там «Мавка» посіла перше місце серед незалежних анімаційних дебютів 2023 року та зайняла друге місце серед  всіх анімаційних релізів 2023 року. Українська Мавка заговорила 32 мовами - за прикладом українського кейсу її дублювали місцеві зірки та лідери думок - дивіться Мультимовний трейлер Мавки на YouTube. Також прокатники майже кожної країни застосували нову практику - одночасний прокат і україномовної версії мультфільму - аби українські родини змогли побачити довгоочікуваний мультфільм в будь-якому куточку світу, незважаючи на вимушену еміграцію, спричиненою повномасштабною війною.


Дані по кількості проданих квитків на покази мультфільму в різних країнах

Більше новин зі «Всесвіту Мавки» шукайте на офіційних сторінках анімаційної стрічки в соцмережах — Facebook та Instagram.



Інші новини