Новини

Сучасні українські фільми покажуть школярам та інтегрують в освітній процес

19 липня 2019
Сучасні українські фільми покажуть школярам та інтегрують в освітній процес

Меморандум про співпрацю і консолідацію зусиль із використання фільмів українського виробництва в освітніх програмах загальноосвітніх шкіл було підписано між Міністерством культури України, Міністерством освіти і науки України та Асоціацією «Українська кіно-асоціація».

Меморандум підписали Міністр культури України Євген Нищук, Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич та виконавчий директор Асоціації «Українська кіно-асоціація» Вікторія Ярмощук.

У документі йдеться про намір використання кінофільмів українського виробництва,  тематика яких пов’язана з освітніми програмами закладів загальної середньої освіти, у якості інструментів неформальної освіти. Демонстрація таких фільмів в рамках освітнього процесу посприяє формуванню світогляду та загальнолюдських цінностей підростаючого покоління і допоможе у доступній та легкій для сприйняття формі ознайомити дітей із різними аспектами української культури, історії та здобутками сучасного вітчизняного кінематографа. Крім того, Міністерства готові інформаційно підтримати вихід таких фільмів у широкий кінотеатральний прокат, а саме направити інформаційні листи директорам навчальних закладів з рекомендацією організувати для учнів централізовані походи до кінотеатрів. Йдеться про перегляд кінофільму у кінотеатрі класами на денних сеансах на пільгових умовах, про які ведуться переговори у рамках такої співпраці.

З метою реалізації положень меморандуму, на базі Національної освітньої електронної платформи, що впроваджується Міністерством освіти і науки України в рамках концепції реформування загальної середньої освіти, буде створено окремий інформаційний медіаресурс під назвою «Медіатека», що міститиме перелік художніх та документальних фільмів, рекомендованих до перегляду під час шкільного курсу, а також тизери до них. Використання вчителями аудіовізуального контенту у навчальному процесі, сприятиме кращому і глибшому розумінню та засвоєнню учнями матеріалу з історії, літератури та інших предметів. Зокрема, пані Міністр освіти та науки України Лілія Гріневич зазначила: «Зараз в Україні створюється і розвивається чудовий медійний контент, який підтримується державним бюджетом. Використання якісного українського кіно в освітньому процесі, без сумніву, буде мотивувати дітей та дасть їм можливість у цікавий спосіб знайомитися з культурним продуктом і принесе користь у навчанні.»

За словами Міністра культури України Євгена Нищука, важливо використовувати поєднання здобутків українського кінематографу, який наразі за підтримки Уряду бурхливо розвивається, та інноваційних програм у системі освіти для взаємного підсилення та достовірного освітлення багатьох історичних тем та персоналій. Він говорить: «В останні три роки в українському кінематографі з’являються фільми, присвячені тим персоналіям, подіям або віхам історії, які раніше були недосказані, перекручені, або й, навіть, знаходились під грифом «Заборонено» чи «Цілком таємно». У шкільній навчальній програмі історія також відкривається у правдивий спосіб. І фільми стануть цікавим доповненням».

«Ми працюємо у індустрії, на якій лежить надзвичайно велика відповідальність, тому що продукт, який ми виробляємо, має безпосередній вплив на думки людей та формування їх цінностей, – каже зауважила Вікторія Ярмощук, виконавчий директор Асоціації «Українська кіно-асоціація». – Ми дуже вдячні державі, бо саме завдяки її підтримці зараз в Україні виробляється велика кількість якісного українського кіно. Наразі наша співпраця продовжується і поглиблюється, адже неможливо переоцінити важливість формування правильних думок і світогляду саме у ранньому віці, тому ініціативи, викладені у меморандумі, я вважаю, є дуже важливими для майбутнього нашої держави.»

Окрім цього, Вікторія повідомила про досягнення попередніх домовленостей із спільнотою кінотеатрів, котрі висловили підтримку ініціативам, викладеним у меморандумі, та готові надати пільгові умови школярам для групових візитів на фільми, рекомендовані Міністерством Освіти та науки для перегляду.

Стежте за новинами на офіційних Facebook-сторінках Української Кіноасоціації та Міністерства культури України.

Інші новини