Новини

Великий старт: Animagrad і «Музей Івана Гончара» оголосили про спільну роботу одразу в декількох культурних напрямках

27 березня 2017

Команда студії Animagrad оголосила про початок співпраці з командою Національного центру «Музей Івана Гончара» над проектом «Мавка. Лісова пісня». Спеціалісти музею будуть консультувати авторів мультфільму щодо широкого кола етнографічних і культурних питань, які пов’язані з українським фольклором, святковими обрядами, графічними символами, культурними кодами в національному одязі та традиційних предметах побуту. Етнографія є важливою складовою проекту поряд з першоджерелом, п’єсою Лесі Українки, тому історична база є необхідною умовою для праці над фільмом. 23 березня для творчої команди Animagrad у музеї були проведені спеціально підготовані лекції, що стало першим кроком майбутньої співпраці.

Зустріч розпочалася з невеликого перформансу. Завідувачка відділу фольклористики музею, солістка етно-гурту «Божичі», Сусанна Карпенко в дуеті з мультимузикантом Максимом Бережнюком виконали традиційні українські пісні. Події «Мавки. Лісова пісня» відбуваються навесні, а мотив відродження життя після зими – глибинний для нашої культури і представлений у народній творчості українців, зокрема й обрядовими піснями – веснянками. Вони прозвучать і в самому фільмі, щоправда, в сучасній обробці. Дует виконав найрізноманітніші варіанти веснянок, а деяким з них, як відмітила Сусанна, понад 1000 років.

Варто відмітити, що музика в фільмі «Мавка. Лісова пісня» не тільки створює емоціональну атмосферу та підкреслює автентичність картини, але й слугує сюжетним каталізатором.

«У фіналі фільму вирішальну роль відіграє «Лісова пісня», яку нам ще треба буде написати», – ділиться деякими таємницями сюжету режисер проекту Олександра Рубан

Глибокий, інформативний і неймовірно захопливий екскурс у світ українського традиційного одягу провела науковий співробітник «Музею Івана Гончара» Олександра Сторчай. Уся команда, зокрема Ольга Навроцька, художник з костюмів проекту, була глибоко вражена почутим. Адже одяг для минулих поколінь був не тільки предметом вжитку, але й наділявся символічним і духовним значенням. Передати всю складність, багатокомпонентність національного вбрання та водночас зробити його сучасним і казковим – амбіційна задача для Ольги та всього арт-департаменту фільму.

Окремо говорили про графічні символи, орнаменти та їхнє значення з етнографом Катериною Міщенко. Наша автентична культура буквально пройнята ними, від одягу до писанок. Орнаменти являють собою своєрідну мову, код, шифр, їхнє використання суворо регламентовано. Оскільки в фільмі графічними узорами будуть оповиті і магічний ліс, і будинки людей, а головне – власне Мавка, то детальне вивчення орнаментів – нове професійне хобі художників анімаційної студії.

 

Фінальною нотою відвідин стала домовленість про розширення співпраці між музеєм і студією Animagrad, від консультування фільму «Мавка. Лісова пісня» до реалізації спільних проектів, які присвячені національній українській культурі. Першим з них стане мультиплатформний проект «Коло свят». У форматах міні-фільмів, альбомів і книг будуть відтворені особливості проведення українських календарних і родинних свят з їхніми неймовірно гарними обрядами, ритуалами, святковим одягом і аксесуарами.

«Коли займаєшся «Мавкою», то неможливо не відчувати синергію та зацікавленість, яка виникає у суспільстві навколо самого фільму, наших культурних образів і традицій в цілому, тому наша студія прагне зробити більше. Ми бажаємо стати частиною очевидного культурного ренесансу України, який зараз відбувається. І ми вдячні Мирославі Вертюк, Петру Гончару та  загалом команді музею за їхні культурно-освітні ініціативи, в яких ми з радістю виступимо партнерами», – каже креативний продюсер фільму Анна Єлісєєва.

Директор музею, Петро Гончар, поділився своїми очікуваннями від співпраці над «Мавкою. Лісова пісня»:

«Сподівання в мене неймовірні. Думаю, що ми причетні до дуже великої події, завдяки якій народиться щось Справжнє. Судячи з того, який серйозний підхід був обраний, думаю, що все справдиться!».

Довідка. «Мавка. Лісова пісня» – повнометражний мультфільм української студії Animagrad (FILM.UA Group), який зараз знаходиться на стадії творчої розробки. Мультфільм створюють за мотивами однойменної п’єси Лесі Українки, а також на основі українських міфів і культурних традицій. Експерти провідних етнографічних інституцій – Кафедра фольклористики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка, Музей ім. Івана Гончара, Музей історії української моди – працюють у складі знімальної групи фільму над інтерпретацією українських міфів, легенд, вірувань, обрядів і візуальної культури в унікальному анімаційному світі «Мавки». Над саундтреком працюють всесвітньовідомі музиканти «ДахаБраха».

Мультфільм «Мавка. Лісова пісня» виграв 9-й конкурс Державного агентства України з питань кіно у вересні 2016 року та отримав державне фінансування в розмірі 30% від загального бюджету. Орієнтовна дата прем’єри «Мавка. Лісова пісня» в українських кінотеатрах – кінець 2018 – початок 2019 року.

Інші новини