Новини

Всесвітній фонд природи (WWF) в Україні став партнером анімаційного фільму «Мавка. Лісова пісня»

4 жовтня 2017

У віденському офісі WWF був підписаний договір про партнерство між студією Animagrad і представництвом Фонду в Україні — Дунайсько-Карпатської програмою. Співпраця планується в рамках роботи над анімаційним фільмом «Мавка. Лісова пісня» одразу у двох напрямках. Перший з них — консультації, які проведуть українські фахівці WWF для творчої команди фільму «Мавка. Лісова пісня» щодо флори та фауни Поліського краю. Другим важливим вектором стане реалізація низки проектів по захисту старовікових дібров Полісся та привернення уваги української та світової громадськості до екологічних проблем України.

Першим кроком партнерства стали лекції, проведені експертами WWF для художників проекту «Мавка. Лісова пісня» про тварин та рослини, занесені до Червоної Книги України; згідно з ідеєю творців фільму, саме вони населятимуть ліс Мавки, головної героїні історії, а у деяких з них будуть навіть свої сюжетні лінії. Таким чином, кожен глядач зможе дізнатися про рідкісні і вимираючі види тварин і рослин, які потребують нашого захисту. 

Експедиція у старовікові ліси Полісся креативної команди і продюсерів проекту «Мавка. Лісова пісня» з гідами з WWF Україна — Андрієм Плигою та Іриною Мироновою, — а також директором Поліського Заповідника — Сергієм Жилою, — була таким запланованим заходом у спільній діяльності і принесла неповторний досвід обом сторонам. «Ми часто буваємо в лісах і заповідних зонах. Але поїздка з групою з Анімаграда стала винятковою — командастудії весь час хотіла побачити більше, зайти далі, зупинялися перед кожною деталлю і не переставали ставити питання. Вони щиро небайдужі до проблем українських лісів, і в наших планах — створення програми щодо їх захисту», — поділилися враженнями від поїздки експерти Всесвітнього фонду природи. 

«Отримати художнє натхнення, замалювати краєвиди та ландшафти, деталі та особливості українських древніх лісів, щоб використовувати матеріали у створенні «Мавка. Лісова Пісня», — такі цілі були головними для арт-департаменту мультфільму під час експедиції», — розповідає про завдання поїздки арт-директор проекту Крістіан Коскінен.

«Мавка. Лісова Пісня» з кожним днем ​​роботи стає все чимось більшим, ніж повнометражний фільм. Працюючи з експертами і партнерами в різних сферах, Animagrad більш серйозно зміцнює базу для реалізації поставлених місій і завдань «Мавки» і стає учасником найважливіших тенденцій і процесів у нашій країні. «Ми системно працюємо по кожній з окреслених нами місій — експорт української культури, створення «стилю Мавки» та привернення уваги громадськості до екологічних проблем. І я вважаю, що кращого інструменту, ніж наша «Мавка», для цього не придумаєш, — розповідає про проект його продюсер, Ірина Костюк 

Під час експедиції не тільки краса і магія українських лісів вражала команду мультфільму — на їхньому шляху не заплановано, але неминуче траплялися руйнівні результати діяльності сумнозвісних копачів бурштину. Зараз у зоні копалень стоїть Нацгвардія, сержант якої привів експедицію до величезної площі в десятки гектарів, яка раніше була розкішним лісом. Наразі це виснажена земля з глибокими ямами, наповненими каламутною водою та порожніми пляшками — живий пам’ятник людському варварству.

«Одна з основних проблем Полісся — незаконний видобуток бурштину. Копачі добувають його в межах заповідного фонду, на берегах річок, на болотах, порушуючи унікальну екосистему. Вже понад трьох гектарів Поясківского заказника знищено копачами. Друга проблема — вирубка лісів, особливо дубових, яких залишилося дуже мало. Дуб погано відновлюється, і виходить, що старі ліси ми втрачаємо, а нові — не з’являються. А в цих лісах мешкають рідкісні види тварин і рослин, які разом з лісами зникають», — говорить Андрія Плиги, координатора волонтерів Всесвітнього фонду природи в Україні.

«Це як побачити майбутній апокаліпсис вже зараз — закинуті кратери, знищений ліс і сліди перебування людини. Проблеми, які виникли через копачів бурштину, опосередковано фігуруватимуть і в сценарії нашого повнометражного фільму, адже наші герої будуть боротися за збереження лісів і проти цинічного ставлення до них, — розкриває деталі сюжету креативний продюсер мультфільму, Анна Єлісєєва, — також ми плануємо випустити окремі додатки і веб-епізоди на цю тему. Величезна частина нашої громадської діяльності буде присвячена захисту природи — адже #Мавказаліси, і ми плануємо зробити максимум корисного за допомогою наших однодумців».

Довідка.

«Мавка. Лісова пісня» – повнометражний мультфільм української студії Animagrad (FILM.UA Group), який зараз знаходиться на стадії творчої розробки. Мультфільм створюють за мотивами п'єси Лесі Українки “Лісова пісня”, а також на основі українських міфів і культурних традицій. Експерти провідних етнографічних інституцій – кафедра фольклористики Київського національного університету ім. Тараса Шевченка, музей ім. Івана Гончара, Музей історії української моди – працюють у складі знімальної групи фільму над інтерпретацією українських міфів, легенд, вірувань, обрядів і візуальної культури в унікальному анімаційному світі «Мавки». А для створення саундтреку вже приєдналися відомі всьому світові музиканти «ДахаБраха». Мультфільм «Мавка. Лісова пісня» виграв 9-й конкурс Державної агенції України з питань кіно у вересні 2016 року і отримав державне фінансування в розмірі 30% від загального бюджету. Попередня дата виходу мультфільму «Мавка. Лісова пісня» - кінець 2019 року. 

Всесвітній фонд природи (WWF) – це одна з найбільших та найповажніших незалежних природоохоронних організацій, представництва якої діють більш ніж у 100 країнах за підтримки майже 5 мільйонів людей по всьому світу. Місія Всесвітнього фонду природи – зупинити деградацію природного середовища планети та побудувати майбутнє, в якому людство житиме у гармонії з природою, шляхом збереження біологічного різноманіття світу, сталого використання природних ресурсів та скорочення забруднення і марнотратного споживання.

ukraine.panda.org

Інші новини