Новини

MAVKA на Ukrainian Fashion Week: Ольга Навроцька розкрила секрети створення образу лісової німфи

9 вересня 2019
MAVKA на Ukrainian Fashion Week: Ольга Навроцька розкрила секрети створення образу лісової німфи

Сукню Мавки та елементи образу героїні, що створені українським дизайнером Ольгою Навроцькою, показали в рамках арт-інсталяції Fashion Film Festival Kyiv Space (FFFK Space). Це своєрідний спін-оф першого в Україні фестивалю короткометражних фільмів про моду Fashion Film Festival Kyiv (FFFK), який уже два роки проходить у Києві завдяки співпраці UFW та FILM.UA Group.

На думку засновниці і голови оргкомітету Ukrainian Fashion Week Ірини Данилевської найбільш перспективні відносини в української fashion-індустрії складаються саме з українським кіно. Ідея FFFK Space полягає в тому, щоб зібрати в єдиному креативному просторі роботи українських дизайнерів, що пов’язані з кіновиробництвом.

«Яскравим прикладом колаборації моди і кіно слугує наша співпраця з Ольгою Навроцькою, – зазначила продюсер FILM.UA Group Ірина Костюк на відкритті арт-інсталяції. – Вона художник по костюмах у проекті «Мавка. Лісова пісня», це нестандартна практика для анімації. На FFFK Space ми показали головну сукню з капсульної колекції MAVKA, яку можна побачити і в fashion-фільмі Ольги «Нерозлучні». Сам фільм ми взяли за основу муд-тизера до нашого нового проекту «Зiлля». Мені здається, це прекрасний зразок взаємозв'язку двох креативних сфер».

Дизайнер, засновниця власного бренду NAVRO Ольга Навроцька прийшла у світ моди зі знімального майданчика. І стала піонером професійної взаємодії українських дизайнерів зі знімальними групами українських фільмів.

«Я дуже люблю кіно, сумую за кіноіндустрією і хочу повернутися, щоб займатися костюмами для фільмів. Це вищий ступінь реалізації дизайнера, – зізналася Ольга Навроцька під час презентації FFFK Space. – Якщо кіно історичне або фентезійне, ти можеш залучити всю свою уяву, і ніхто не запитає, як це носити».

Ольга Навроцька першою серед українських fashion-дизайнерів спробувала себе в ролі художниці по костюмах не в ігровому кіно, а в анімації. Її досвід співпраці з FILM.UA Group – прекрасна ілюстрація перспектив, які відкриваються для українських дизайнерів, коли вони долучаються до створення кіно.

Сукня Мавки від NAVRO стала сполучним елементом одразу для трьох фільмів. Перш за все, це частина образу головної героїні анімаційного проекту «Мавка. Лісова пісня», стиль якої розробляла Ольга Навроцька. З фантазійного образу лісової німфи з’явилась колекція суконь, блуз та шарфів.

«Коли я працювала над костюмами для Мавки, намагалася за допомогою силуету, матеріалів і малюнка тканини, поєднання деталей передати магічний зв'язок нашої героїні з природою, її містичну натуру, її здатність легко перевтілюватися і змінювати образи, як день змінює ніч, літо – весну. І я рада, що в роботі над образом лісової німфи знайшла натхнення для капсульної колекції MAVKA», – зазначила Ольга Навроцька.

Ця ж сукня Мавки з’являється у fashion-фільмі дизайнера «Нерозлучні» (Inseparable). Фільм отримав нагороду за найкращий дизайн костюмів на найбільшому фестивалі короткометражних фільмів про моду La Jolla в Каліфорнії і став фіналістом фестивалю FFFK-2019.

І, нарешті, створені Ольгою Навроцькою візуальні образи точно передають ідею та містичну атмосферу майбутнього етно-трилеру «Зілля» за мотивами твору Ольги Кобилянської «В недiлю рано зiлля копала». Дизайнер виступить художником по костюмах на проекті.

«Робота над Всесвітом Мавки стала моїм першим досвідом, і, мені здається, на світі знайдеться не так багато художників по костюмах для мультфільмів, – розповіла Ольга Навроцька. – Для фільму «Мавка» важлива ідея Лісу, який жив своїм життям задовго до появи людей. Тому для вбрання лісової німфи ми створили оригінальний орнамент – древній візерунок первісного незайманого лісу. Він відображає родинний зв’язок нашої героїні з Лісом, з природою. Мені пощастило, що в роботі над проектами FILM.UA я змогла поєднати мотиви, які найбільше люблю. Це природна, деревно-флористична тема та етнічні елементи. Зрештою ці образи, що передають красу нашої української природи і нашого українського костюма, гармонійно доповнили магічний всесвіт «Мавки» та атмосферу «Зілля».

Всесвіт Мавки – унікальний світ, де вигадка переплітається з реальністю. Основна роль у ньому належить магії та дивам, але поряд із фантазією дизайнера Ольги Навроцької, яка працювала над стилем самої Мавки, у цьому світі є місце і для справжніх етнографічних елементів. Створювати світ допомагають експерти: етнографи, фахівці з фольклору з Університету імені Т.Г. Шевченка, Музею імені Івана Гончара та Музею історії української моди.

Разом із образами з Всесвіту Мавки у креативному просторі FFFK Space показали костюми з інших проектів FILM.UA Group, які ще не вийшли в прокат: Історичний екшн «Захар Беркут» і лавсторі «Віддана». Доповнили арт-інсталяцію костюми з серіалу «Кріпосна», fashion-фільми дизайнерів, муд-борди стилю персонажів, муд-тизери, трейлери та бекстейдж-відео фільмів, прем’єри яких чекають на Україну у 2019–2021 роках.

Інші новини